Prof. dr Mitja Velikonja

Univerzitet u Ljubljani

Jugoslavija posle Jugoslavije – Grafiti o Jugoslaviji u postjugoslovenskom urbanom prostoru

 

 

 

 

Analiza slučaja 1

U jednom pothodniku u centru Ljubljane već 25 godina može se videti grafit koji prikazuje lađu koja tone, s imenom Jugoslavija. U međuvremenu, stavljeni su oko njega mnogi drugi novi grafiti i tagovi, ali je, u suštini ostao netaknut. Doživljavam ga kao simptom ambivaletnog, čak polivalentnog odnosa Slovenaca prema jugoslovenskoj i socijalističkoj prošlosti.

 

 

 

 

 

 

 

 

Božo Repe

Obećanja i činjenice u vezi s nezavisnom slovenačkom državom

 

 

 

 

Analiza slučaja 2

Svrha ovog rada nije razmatranje da li bi bilo bolje ostati u Jugoslaviji nego steći nezavisnost. Uprkos sadašnjoj krizi i odsustvu perspektive s kojim se suočavaju mnogi pojedinci i društvene grupe, sticanje nezavisnosti, ili tačnije rečeno, blagovremeno sticanje nezavisnosti bilo je nesumnjivo bolja opcija za Slovence kao nacionalnu zajednicu.

 

 

 

 

 

 

 

 

Silvano Bolčić

Kako je moguća autokratska
vlast u uslovima političkog
pluralizma?

 

 

 

 

Analiza slučaja 3

Kritičari totalitarnih svojstava dojučerašnjih socijalističkih (komunističkih) društava tvrdili su da se uspostavom političkog pluralizma („višestranačja“) i slobodnim kandidovanjem i biranjem na slobodnim izborima nosilaca političkih funkcija, dokidaju mogućnosti uspostave i održavanja autokratske vladavine, da se građanima vraćaju svojstva „suverena“, garanta demokratske konstitucije vlasti, kao i sloboda svakog vida, zakonima i društvenim pravilma dozvoljenog, javnog delanja.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

n a j n o v i j e   . . .

. . .   n a j n o v i j e

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Uz podršku Saveznog ministarstva inostranih poslova SR Nemačke

 

 

 

 

 

Copyright * Yu historija - 2015 * Web Design * ParadoXFactory