Dr Milivoj Bešlin

Unutrašnja politika kompromisa:
stvaranje Jugoslavije na
federativnim principima u
Drugom svetskom ratu
1941–1945

 

 

 

 

Uvodni tekst

Drugi svetski rat počeo je u Jugoslaviji, bez zvanične objave, nemačkim bombardovanjem Beograda i drugih velikih jugoslovenskih gradova 6. aprila 1941. Kraljevina Jugoslavija imala je vrlo dinamičan i kontroverzan politički razvoj koji je doveo do navedenog tragičnog, ishoda.

 

 

 

 

 

 

 

 

Dr Gaj Trifković

Od „bandita“ do
„Jugoslovenske armije“:
partizanski rat 1941–1945.

 

 

 

 

Analiza slučaja 1

Temelji budućim partizanskim odredima udareni su u maju 1941, neposredno nakon „aprilskog sloma“ Kraljevine Jugoslavije. Vodstvo Komunističke partije Jugoslavije (KPJ) osniva „vojne komitete“, čija je zadaća prikupljanje oružja i priprema partijskog članstva za rat protiv sila Osovine, za koji se znalo da će izbiti prije ili kasnije, bez obzira na prividni mir uspostavljen sporazumom Molotov-Ribentropp godinu i po dana ranije.

 

 

 

 

 

 

 

 

Marko Attila Hoare

Kolaboracija bošnjačkih Muslimana u Drugom svetskom ratu

 

 

 

 

Analiza slučaja 2

Muslimansko-bošnjaško stanovništvo u Bosni i Hercegovini bilo je veoma uzrujano uoči ulaska Jugoslavije u Drugi svetski rat. Sporazum Cvetković-Maček od 26. avgusta 1939. zadao je težak udarac tradicionalnoj mulimanskoj težnji ka autonomiji Bosne i Hercegovine praktično je podelivši između Srbije i novoustanovljene hrvatske banovine.

 

 

 

 

 

 

 

 

Dragan Markovina

Kolaboracija na području Hrvatske

 

 

 

 

Analiza slučaja 3

Pisati o kolaboraciji u Drugom svjetskom ratu u kontekstu suvremene Hrvatske, gdje je sve prisutnija teza o dvama totalitarizmima s kojima se konačno treba obračunati, znači otvarati temu o kojoj bi se u značajnom dijelu društva, ali i historiografije, šutjelo.

 

 

 

 

 

 

 

 

Milan Radanović

Kolaboracija JVuO sa nemačkim okupatorom u Srbiji 1941-1944.

 

 

 

 

Analiza slučaja 4

Vojna kolaboracija Jugoslovenske vojske u otadžbini (JVuO, ravnogorski četnici, četnici Draže Mihailovića) s nemačkim okupatorom predstavlja jedno od najkontroverznijih pitanja srpske istoriografije.

 

 

 

 

 

 

 

 

Milovan Pissari

Holokaust u Jugoslaviji

 

 

 

 

Analiza slučaja 5

U proučavanju dešavanja na jugoslovenskom prostoru između 1941, i 1945. godine, bez obzira na koje od mnogih pitanja je stavljen akcenat, istoriografija se obično služi hronološkim i geografskim kriterijumima kad je reč o određenoj analizi, određenom tumačenju ili, jednostavno, kao neophodan okvir unutar koga izabranu temu treba istraživati i predstaviti javnosti.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

n a j n o v i j e   . . .

. . .   n a j n o v i j e

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Uz podršku Saveznog ministarstva inostranih poslova SR Nemačke

 

 

 

 

 

Copyright * Yu historija - 2015 * Web Design * ParadoXFactory