Audrey Helfant Budding

Srpski nacionalizam u dvadesetom veku

 

 

 

 

Analiza slučaja 1

U ovom izveštaju biće navedeni osnovni istorijski podaci i kontekst, koji su značajni za razumevanje buđenja srpske nacionalne svesti osamdesetih godina, kao i sleda političkih događaja, koji su doveli do raspada jugoslovenske države i izbijanja postjugoslovenskih ratova 1991. godine.

 

 

 

 

 

 

 

 

Tatjana Tabački i Andrej Jakovljev

Logori u Srbiji devedesetih

 

 

 

 

Analiza slučaja 2

Na teritoriji Republike Srbije, u vreme rata na prostorima bivše SFRJ devedesetih godina prošlog veka, postojalo je najmanje osam logora. U periodu od oktobra 1991. godine do sredine avgusta 1992, postojalo je šest logora za Hrvate, koje su formirale JNA i vojna bezbednost.

 

 

 

 

 

 

 

 

Marko Attila Hoare

Kako je JNA postala
velikosrpska vojska

 

 

 

 

Analiza slučaja 3

Ovaj tekst istražuje kako je došlo do toga da u periodu od kraja osamdesetih do početka 1992, političko rukovodstvo (Socijalističke) Republike Srbije (u daljem tekstu: srpsko rukovodstvo) preuzme kontrolu nad Jugoslovenskom narodnom armijom (JNA).

 

 

 

 

 

 

 

 

Josip Glaurdić

U potrazi za jedinstvom:
Zapadne sile i raspad Jugoslavije

 

 

 

 

Analiza slučaja 4

Iako se Jugoslavija raspala prije 25 godina, priča o njenom raspadu, kao i o odgovoru međunarodne zajednice na nasilje koje je bilo sastavni dio tog raspada, još uvijek je relevantna.

 

 

 

 

 

 

 

 

Dr Nena Tromp

Suđenje Slobodanu Miloševiću
kao vredan istorijski izvor za
bolje razumevanje raspada SFRJ

 

 

 

 

Analiza slučaja 5

Međunarodni krivični sudovi dozvoljavaju da se pojedinci smatraju odgovornim za dela koja se mogu smatrati državnim nasiljem počinjenim kroz institucionalne strukture države i putem državne birokratije; međutim, mnoge su potencijalne zamke fokusiranja na pojedinačnu krivičnu odgovornosi u istrazi i podizanju optužnice za navodna masovna zlodela.

 

 

 

 

 

 

 

 

Aleksandra Đurić Bosnić

Zatvoreno društvo i njegovi prijatelji: upotreba ideologije u kulturi Srbije od 1986, do 2016

 

 

 

 

Analiza slučaja 6

Poperovo navođenje zajedničkih tendencija politika modernih totalitarizama kao primera zatvorenog društva, gotovo u potpunosti je primenjivo na kulturu u Srbiji od sredine osamdesetih do kraja devedesetih: sprečavanje svih spoljašnjih uticaja koji bi mogli ugroziti rigidnost kolektivnih tabua, antihumanizam kao suzbijanje svih egalitarnih, demokratskih i individualističkih inicijativa, antiuniverzalizam i partikularizam kao podržavanje razlika između „nas“ i „drugih“, dakle bez rizika koji podrazumeva uvođenje univerzalističkih tendencija.

 

 

 

 

 

 

 

 

Ivan Čolović

Kosovski mit

 

 

 

 

Analiza slučaja 7

Istoričari koji su istraživali istorijske izvore o Kosovskoj bici, počev od Ilariona Ruvarca i Ljubomira Kovačevića, osnivača kritičke istoriografije u Srbiji, pa do Sime Ćirkovića, koji je izvore o ovoj bici istraživao poslednjih decenija XX veka, utvrdili su da pouzdanih izvora ima malo, odnosno da je kritička provera pouzdanosti dokumenata o Kosovskoj bici dovela do toga da je naše pouzdano znanje o njoj sve manje.

 

 

 

 

 

 

 

 

Renaud de La Brosse

Redovni profesor na Univerzitetu Reims Champagne-Ardenne

Politička propaganda i projekt
“Svi Srbi u jednoj državi”:
posledice instrumentalizacije
medija za ultranacionalističke
svrhe

 

 

 

 

Analiza slučaja 8

Iz brojnih izveštaja, studija, članaka i svedočanstava proizlazi da je zajednička crta nacionalnih političkih programa u bivšoj Jugoslaviji prisutnih od kraja osamdesetih godina pa do prvih godina trećeg milenijuma to što su ih podržavali i omogućili mediji koji su postali najverniji službenici nacionalističkih stranaka na vlasti u pojedinim republikama.

 

 

 

 

 

 

 

 

Dejan Anastasijević

Kratka istorija paravojnih
jedinica u jugoslovenskim
ratovima 1991-1995 -
Grabljive zveri i otrovne bube

 

 

 

 

Analiza slučaja 9

Krvavi raspad Jugoslavije koji je počeo jedanaestodnevnim sukobom savezne vojske sa Teritorijalnom odbranom Slovenije u junu 1991, a okončao se osam godina kasnije na Kosovu često se u literaturi i medijima pominje kao „rat u bivšoj Jugoslaviji“.

 

 

 

 

 

 

 

 

Edina Bećirević

Genocid u Bosni

 

 

 

 

Analiza slučaja 10

Istraživači i naučnici već više od dvadeset godina na različite načine interpretiraju masovni zločin počinjen nad Muslimanima (Bošnjacima) tokom rata u Bosni i Hercegovini 1992-1995.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

n a j n o v i j e   . . .

. . .   n a j n o v i j e

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Uz podršku Saveznog ministarstva inostranih poslova SR Nemačke

 

 

 

 

 

Copyright * Yu historija - 2015 * Web Design * ParadoXFactory